Terug naar het overzicht

Boek Scholenprogramma overhandigd aan demissionair minister Arie Slob

Woensdag 23 juni heeft de demissionair minister van OCW, de heer Arie Slob, het eerste exemplaar van het boek over het Scholenprogramma in ontvangst genomen. Het boek “Pronkjewail” is een weergave in woord en beeld van de enorme transitie die het scholenlandschap in de aardbevingsregio doormaakt met als resultaat: nieuwe, duurzame, vernieuwende en toekomstbestendige voorzieningen voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

Overhandiging boek

Op woensdag 23 juni 2021 is in het programma het boek “Pronkjewail” uitgereikt aan demissionair minister Slob. De uitzending is terug te kijken door hier te klikken.

Demissionair minister Slob toonde zich onder de indruk: “Kinderen kunnen nu veilig naar school, zonder bang te zijn voor een aardbeving. De aanleiding is niet fijn, maar mooi is dat een bedreiging is omgezet in een kans. Scholen zijn nu duurzamer, werken meer samen en er is ruimte voor nieuwe onderwijsvormen. Het zijn inderdaad pronkjuwelen!”. Het boek, inclusief de handtekeningen van de betrokken wethouders van de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland en Midden-Groningen, krijgt een mooie plek op het ministerie.

Film

Om het Scholenprogramma ook door de ogen van de kinderen te bekijken, is er naast het boek een korte film gemaakt die woensdag 23 juni getoond is. Directeuren van verschillende kindcentra zijn in gesprek gegaan met een aantal van hun leerlingen. De gesprekken over de aardbevingen en de nieuwe voorzieningen leveren mooie zienswijzen en inzichten op. Klik hier om de film te bekijken.

Scholenprogramma loopt naar een afronding

Met de overhandiging van het boek aan de minister wordt gemarkeerd, dat het Scholenprogramma langzamerhand naar een afronding gaat. Dat betekent dat er 63 nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen in de aardbevingsregio gerealiseerd zijn en nog worden.  Als het gehele Scholenprogramma is voltooid staan er 43 nieuwe en 20 versterkte schoolgebouwen. Inmiddels is zo’n 80 tot 90% van de projecten gerealiseerd of in uitvoering.

Al met al heeft deze transitie gezorgd voor een ombuiging in onderwijsland die zijn weerga niet kent. De bedreigingen van de aardbevingen zijn omgezet in kansen. Kansen waar Noordoost-Groningen van profiteert: investeren in de jeugd is investeren in een kansrijke toekomst. Het was voor Weusthuis Associatie (Alex Visser en Coen Weusthuis) een groot genoegen om samen met gemeenten, schoolbesturen, NAM en NCG te mogen werken aan deze enorme klus. 

"En het geeft dan ook oprechte voldoening om te zien welke resultaten we gezamenlijk hebben bereikt"
Coen Weusthuis