Terug naar het overzicht

Gebiedsproces Centrale Woldgebied en Duurswold

Om alle opgaven voor het landelijk gebied integraal op te pakken, is door het ministerie van LNV het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) opgestart. Alle provincies werken vanuit dit kader aan een eigen gebiedsprogramma. De provincie Groningen doet dit middels de Transitie Landelijk Gebied. Vanuit Weusthuis werkt Sytse Kroes als verkenner van het deelgebied het Centrale Woldgebied en Duurswold aan dit proces.

Achtergrond

Er komen veel opgaven voor natuur, water en klimaat op het landelijk gebied en haar gebruikers af. Om deze opgaven integraal te benaderen, heeft het ministerie van LNV het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) geïntroduceerd en opgestart. Vanuit dit programma werken de twaalf provincies aan een eigen gebiedsprogramma. De provincie Groningen doet dit in de Transitie Landelijk Gebied.

In de Startnotitie Transitie Landelijk Gebied van januari 2023 is de provincie Groningen op basis van landschapskenmerken onderverdeeld in zeven deelgebieden. In elk deelgebied wordt een eigen gebiedsproces doorlopen, waarvoor een provinciaal gebiedsregisseur en, in opdracht van de provincie Groningen, een onafhankelijk verkenner zijn aangesteld. Voor het Centrale Woldgebied en Duurswold, één van de zeven deelgebieden, is Sytse Kroes vanuit Weusthuis aangesteld als onafhankelijk verkenner. Ronnie Vos opereert vanuit de provincie Groningen als gebiedsregisseur. Eerder werkte ook oud-collega Boeli Boelens aan het gebiedsproces, waarbij hij de rol van gebiedsregisseur deelde met Ronnie Vos.

De gebiedsprocessen in de deelgebieden hebben als doel om het gebied zo goed mogelijk te betrekken bij de gebiedsplannen en maatregelpakketten die als onderdeel van het NPLG door de provincie Groningen (en andere provincies) moeten worden opgesteld. In de gebieden gebeurt vaak al heel veel: wat kunnen we daarvan meenemen in het gebiedsplan richting het Rijk? Wat betekenen verschillende oplossingsrichtingen voor het toekomstig gebruik van het gebied?

Gebiedsproces

Richting het Stand van Zaken Gebiedsplan, wat in juli door de provincie Groningen aan het Rijk is aangeboden, is het gebied betrokken middels een brede inloopbijeenkomst en verkennende gesprekken met (landbouw)verenigingen en gebiedspartijen. Vanaf september is het gebiedsproces geïntensifieerd met de instelling van een ‘Voorbereidingsgroep’ van betrokkenen met verschillende achtergronden uit het gebied die over het gebiedsproces meedenken. Met hen wordt een kennissessie (begrip van de opgaven), een toekomstsessie (hoe kan de toekomst van het gebied eruitzien?) en een brede gebiedsbijeenkomst voorbereid. Sytse zit deze voorbereidingsgroep voort en regisseert samen met het provinciaal gebiedsteam het proces daaromheen.

Doel is om het gebied zo goed mogelijk mee te nemen in het gebiedsplan 2.0 en daarin zoveel mogelijk gebiedskennis in terug te laten komen. Het is de planning om het gebiedsplan 2.0 rond de zomer van 2024 af te ronden. De ontwikkelingen in het gebiedsproces zijn te volgen via de ‘gebiedswebsite’.