Terug naar het overzicht

Woningnood, geen grond en toch bouwen op Terschelling

Woningnood is overal. Op Terschelling al wat langer. De ambitie is om minstens 135 nieuwe woningen te realiseren voor de doelgroep jonge starters en jonge doorstromers; woningen voor ‘de kleine beurs’, want die komen op dit moment niet aan bod op Terschelling.

Probleem is echter de beperkte beschikbaarheid van grond. Als gemeente een ambitie hebben voor woningbouw, maar geen grond in bezit; hoe realiseer je dan 135 nieuwe woningen?

Naast dat de woningbouwcorporatie 50 woningen gaat realiseren (waarvoor ook locaties worden gezocht) heeft de gemeente Terschelling aan iedereen op Terschelling de mogelijkheid geboden om één of meerdere woningen te realiseren op het eigen erf of in bestaande bebouwing (woning of bijgebouw(en)).

Die opgave is niet bij de initiatiefnemers ‘over de schutting gegooid’; nee, de gemeente helpt deze initiatiefnemers op weg en begeleidt ze tot aan de vergunningaanvraag! Een bijzondere service die we in de rest van Noord-Nederland nog niet eerder op deze schaal tegenkwamen. De provincie noemt dit innovatief en daadkrachtig en met oog voor de ruimtelijke kwaliteit.

Onze collega’s Peter Leeuw en Barend van der Veen faciliteren als Programmamanager Wonen de bouw van de woningen middels het Woonprogramma+135+. Barend zit onder andere het Adviesteam Wonen voor. Dit team bestaat uit planologen (RO en wonen), een stedenbouwkundige, een architect en een landschapsarchitect. Het team bezoekt de initiatiefnemers op locatie en helpt ze op weg met de planvorming. In later stadium toetst ditzelfde team de plannen. Alleen het ‘bouwdeel’ van de vergunningaanvraag wordt door anderen (afdeling vergunningen) gedaan.

Op momenten dat er teveel animo is voor de beschikbare woningbouwruimte, schrijft het team tenders uit. Initiatieven kunnen dan tegelijkertijd worden ingediend en worden op basis van een heel aantal criteria beoordeeld. De beste plannen komen dan in aanmerking voor verdere ontwikkeling.