Terug naar het overzicht

Aanpak funderingsproblematiek Fries veenweidegebied

Mogelijk duizenden woningen in het Friese veenweidegebied krijgen te maken met funderingsproblematiek. Dit is een grote en complexe opgave. Samen met de betrokken partijen werken we aan een duurzame en goede aanpak.   

De fundering van mogelijk duizenden woningen in het Friese veenweidegebied begeeft het op een zeker moment. Deze funderingsproblematiek is een grote en complexe opgave. Samen met de betrokken partijen werken we aan een duurzame en goede aanpak. 

Funderingsproblematiek is erg ingewikkeld. Er is een technische, financiële, juridische, veiligheids-, gezondheids-, maatschappelijke en organisatorische component. Tel daarbij op vele duizenden verschillende funderings- en persoonlijke situaties. Een ‘one size fits all’ oplossing is niet mogelijk. Juridisch is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor het funderingsherstel, maar vanwege de technische complexiteit en vaak hoge kosten is dit in veel gevallen een brug te ver voor een individuele eigenaar. Overheden willen een helpende hand bieden, maar de complexiteit overstijgt vaak het handelen van één overheid. Daarbij speelt ook de juridische complexiteit een rol. Samenwerking tussen overheden is daarom essentieel.

"Oplossingen zijn alleen mogelijk als de systeemwereld van de overheid en de wereld van de persoonlijke situatie van eigenaren bij elkaar worden gebracht. We weten uit Groningen en de toeslagenaffaire hoe ingewikkeld dit is."
Andreas Hartman

Onze collega Andreas Hartman is de projectleider die vanuit de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân samen met de zeven veenweidegemeenten heeft gewerkt aan een brede aanpak voor deze problematiek. Eind 2022 hebben de Friese overheden een besluit genomen over de aanpak voor de funderingsproblematiek. Met deze aanpak willen de betrokken overheden vanuit een moreel gevoelde verantwoordelijkheid woningeigenaren helpen bij de aanpak van funderingsproblematiek. Via de aanpak dragen de overheden bij aan preventie en ondersteuning bij herstel van funderingsschade en daarmee het behoud van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van het Friese veenweidelandschap en de daarin gelegen steden en dorpen. Naast de brede aanpak voor het gehele Veenweidegebied ligt er ook de uitdaging voor het vinden van een oplossing voor enkele urgente gevallen. Op dit moment werkt Andreas aan de verdere uitwerking en implementatie van de brede aanpak.

Maatschappelijke relevantie

Funderingsproblematiek is ingewikkeld en overstijgt de kennis en financiële mogelijkheden van veel betrokken spelers (waaronder overheden). Een aanpak slaagt alleen als overheden, inclusief het Rijk, samen de regie pakken en eigenaren ondersteunen bij herstel van de fundering. Hierbij liggen er goede kansen voor koppelingen met duurzaamheid en leefbaarheid.