Terug naar het overzicht

Herontwikkeling Vegelinwijk Leeuwarden

De Vegelinwijk was een achterstandswijk in Leeuwarden met volledig particulier woningeigendom, een zeer hoge bebouwingsdichtheid en veel sociale problematiek. De wijk is inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwe koopwoningen. Er zijn 160 woningen gesloopt en iets meer dan 100 terug gebouwd. De wijk heeft nu een positieve uitstraling op de omgeving.

Daarnaast is met een revolving fund en een subsidieregeling een deels van het omringend gebied opgeknapt. Er zijn een twintigtal van de slechtste panden aangekocht, opgeknapt en weer doorverkocht of –verhuurd. Daarnaast hebben particuliere eigenaren subsidie gekregen om hun woning op te knappen.

Bijzonder is dat de wijk aardgasloos is aangelegd en wordt verwarmd door middel van aardwarmte (warmtepompen). Deze wijze van energievoorziening is inmiddels geëvalueerd en bevalt zeer goed, zowel in het gebruik als qua energierekening.

De Corporatieholding Friesland en de gemeente hebben nauw samen gewerkt in dit project, waarbij de Corporatieholding de integrale projectleiding heeft overgenomen van de gemeente. Weusthuis en Partners vervulde deze rol voor de corporatie. Het proces is gepaard gegaan met diverse sociale en maatschappelijke vraagstukken die om maatwerk vroegen.

Maatschappelijke relevantie

Bijdragen aan leefbaarheid en duurzaamheid in de stad.

"Erg leuk om zo avant la lettre een aardgasloze buurt te maken!"
Jacqueline de Booij