Terug naar het overzicht

Energielandschap Waadhoeke – als procesbegeleider aan de slag

Alle duurzame opwek concentreren in één gebied? Gemeente Waadhoeke gaat onderzoeken of dat haalbaar is. Technisch en financieel, maar vooral ook qua lokaal eigendom en draagvlak. Weusthuis en Partners heeft de gemeente ondersteund bij het opstellen van het plan van aanpak voor dit onderzoek en begeleidt op dit moment de onderzoeksfase.

In juli 2020 is de Duurzaamheidsagenda Waadhoeke vastgesteld, met hulp van Weusthuis en Partners. Vanaf dat moment is er gewerkt aan een ruimtelijke vertaling van de ambities en kaders uit deze agenda. De denkrichting van een energielandschap is daar het resultaat van. In oktober 2021 heeft de raad besloten om deze denkrichting nader te onderzoeken op haalbaarheid. In voorbereiding op het onderzoek is het voor de gemeente Waadhoeke gebruikelijk om een plan van aanpak op te stellen. Met dit plan is helder wat er in de onderzoeksfase meegenomen wordt, welke stakeholders daar welke rol in hebben en wat voor planning realistisch is. Ook geeft het plan van aanpak een raming van de financiële middelen nodig voor de verschillende onderzoeken. Op basis van het plan van aanpak heeft het college in 2022 besloten over de invulling van de onderzoeksfase.  Inmiddels is gestart met de onderzoeksfase.

De gemeente heeft Weusthuis en Partners eerst gevraagd om het proces van het opstellen van het plan van aanpak te begeleiden. Belangrijk hierbij waren de gesprekken met stakeholders, het inzichtelijk maken op welke thema’s welke vragen beantwoord moesten worden en met de gemeente helder te krijgen wat zij zelf kon doen en wat er extern moest worden uitgezet.

Vervolgens heeft de gemeente Weusthuis en Partners gevraagd om de onderzoeksfase te begeleiden. Hierbij was het de vraag of een energielandschap haalbaar is voor de gemeente Waadhoeke, zowel qua uitvoerbaarheid als qua draagvlak. De onderzoeksfase omvat 7 onderzoekslijnen, met daarnaast een intensief participatieproces. Er is in deze fase samengewerkt met verschillende externe bureaus, waarbij het onderdeel was van Anke’s rol als procesbegeleider om deze trajecten te begeleiden en zorg te dragen voor een integrale aanpak en een iteratie tussen alle onderzoeken. Op basis van alle resultaten is nu een voorstel aan de raad in voorbereiding. Naar verwachting wordt dit in januari 2024 behandeld.

Belangrijke vraag in de haalbaarheid van het energielandschap is de aansluiting op het netwerk. Dit was en is een grote uitdaging, wat als parallel spoor wordt opgepakt. Samen met Liander en TenneT en de grootverbruikers uit zowel Waadhoeke als Harlingen worden scenario’s uitgewerkt hoe het energiesysteem in dit gebied eruit komt te zien in de toekomst.

Bij het opstellen van het plan van aanpak werd Anke ondersteund door onze collega Liselotte Vreeling. Liselotte heeft met dit project een goed beeld kunnen krijgen van procesbegeleiding in het werkveld duurzaamheid. Het was ook een mooie manier om kennis te maken met het werken bij en voor een gemeente. Een kijkje in de keuken!